tisdag 13 juli 2010

Jag säger emot mig själv

Nu vet jag att jag säger emot mig själv men sambon och jag funderade lite över det här med engagemang i helgen. Det hela kom sig av att vi lyssnade på P3 Sommarsession som var på besök i Hultsfred. Tydligen har en hel massa ungdomar kommit på att det är en bra idé att campa där trots att det inte blev någon festival. Det i sig är ju faktiskt lite rörande. Där vi fick problem med hela ekvationen var dock den del där de hyllade den unge man som hade sett till att det hela kunde gå av stapeln. Vad hade då den unge mannen gjort? Jo, han hade skapat en grupp på Facebook. En grupp som sade att man kunde åka dit i alla fall. Hade den unge mannen beställt bajamajor och dylikt till sina kamrater som dök upp? Skramlat pengar till denna fantastiska sak? Svar nej. En av de tjejer de intervjuade sa att det var störtskönt på campingen trots att folk bajsade i solen (direkt citat) och det låg blodiga bindor överallt (även detta direkt citat).(Jag finner det dessutom extremt ironiskt att sagda unga frökens föräldrar inte ville att hon skulle åka till Hultsfred eftersom de var oroliga för hennes säkerhet och välgång om hon var där. Så kan det gå) Jag är extremt skeptisk, eller så är jag gammal. Jag tänker att om han VERKLIGEN hade engagerat sig så hade han sett till att det fanns just dessa faciliteter och inte lämnat det hela till Hultsfreds kommun att ta hand om när de nu väl behagar att åka hem.

För mig blir det ungefär som Anton Abele som vann pris på MTV-awards för att han startade en grupp som säger att man inte ska slåss. Nu ska han tydligen in i riksdagen också.
Tankesmedjan (program i P3) har ett Anton Abele pris för dem som sparkar in öppna dörrar.
Vi kan alla starta grupper för att starta opinion men jag frågar mig om det hjälper bara i sig.

Själv gick jag med i gruppen som ville att Victoria och Daniel skulle gå in tillsammans i kyrkan. Det gjorde de ju inte och jag tror inte att gruppen i sig gjorde något utan att hon som startade gruppen även var aktiv på andra ställen och i andra forum. Jag tror inte heller att hon på detta sätt ser sig själv som en samhällsförändrare genom just detta steg. Grupperna är en fin del i ett engagemang men jag tror inte att de är den enda lösningen. Det kräver nog lite mer för att det ska bli ett ordentligt engagemang. Är det kanske för jobbigt eller är det vid grupperna som engagemanget tar slut?
Hur som haver tycker jag att Tankesmedjan ska dela ut Anton Abele priset till han som engagerade sig i Hultsfredscampingen.

2 kommentarer:

Anton sa...

Jag håller med! Känns som om facebookgrupper får lite för stort utrymme i media.. Ta t e x den gamla gruppen Support the Monks protest in burma, en himla massa medlemmar men endast 530 dollar insamlat..
Sen får man massa inbjudningar till "Mot kvinnovåld" "Mot pedofili" och liknande, känns rätt självklart att man tycker så...

Lunkentuss sa...

Ja precis. Jag har slutat gå med i grupper som jag känner är uppenbara. Det är klart att jag inte gillar pedofiler eller våldsmän. Men om jag verkligen vill engagera mig kanske jag borde jobba på en kvinnojour istället....