måndag 22 augusti 2011

Könsneutrala kläder

Maken och jag bestämde när sonen föddes att hans kläder inte skulle definieras av att han fötts som pojke. Vi vill att han ska få ha alla färger och att han ska få vara färgglad. Det gick helt okej de första månaderna. Det är som att klädtillverkarna inser att de första storlekarna köps innan man vet om bebis är en pojke eller flicka, alltså ska båda kunna ha dem. Nu när sonen tagit sig upp till storleken 74 har läget däremot ändrats. 74 är tänkt för bebisar mellan 6-9 månader och då ska man minsann ha passande kläder för sitt kön. De kläder som är tänkta för Ärtan är i regel blå eller gröna. Lite brunt finns det också och jeans. För hans kompis Minna som är lika gammal så är kläderna rosa eller lila. De färger som kan räknas som könsneutrala är rött och grönt. De kan båda ha. Gult verkar bara finnas för pojkar på sommaren.
Jag blir så trött. För att få in lite färg i Ärtans garderob har jag köpt lite bodies med rosa i på "flickavdelningen". Vi har satt vår gräns vid att vi inte vill att han ska ha klänningar och kjol. Man skulle kunna tro att det inte skulle vara ett problem i den här åldern men helt plötsligt är de bodies som är tänkta för tjejer mer som små klänningar än något annat. Puffärm och smock. Hittar man någon med hyfsat enkelt snitt står det gärna "Girlpower" eller "Girls team" eller nåt på. Visst, Ärtan är för girlpower men varför måste det stå något överhuvudtaget?!?!??!
Jag inser att det här kommer att bli ett större problem ju äldre han blir vilket stör mig. Varför kan det inte bara vara kläder? Varför måste de vara för pojkar eller flickor? Varför blir det så att trots att vi har en uttalad önskan om att han ska ha färgglatt och könsneutralt sitter med en liten kille i barnvagnen som är helt klädd i blå och gröna nyanser? *Suck*

Inga kommentarer: