måndag 20 september 2010

En Pyrrhusseger

Gårdagens val där Alliansen vann måste väl ändå beskrivas som en Pyrrhusseger. Kan verkligen de som hejade på Alliansen känna sig nöjda? Kan vi som inte gjorde det känna oss nöjda? Kan vi skylla på varandra?
Jag tycker inte det. Jag tycker som ni vet att vi alla har rätt till vår politiska ståndpunkt oavsett blockparti och tänker inte kasta skit över de blå bara för att jag anser att de röda representerar mig bättre. Men jag tror att vi alla måste granska oss själva. Vad är det som har drivit 6% av Sveriges befolkning att rösta på ett parti utan egentlige politik, som präglas av främlingsfientlighet och missnöje? Vad är det som de etablerade partierna har missat?
På radio har de pratat om att det är lågutbildade unga män på landsbygden i södra Sverige som framförallt röstar på SD. Hur kommer det sig att det känner sig så pass orepresenterade av övriga partier att inget av dem kan tänkas få deras röst. Jag tror inte att det är att ena eller andra blocket misslyckats med att nå dem utan snarare båda. Min egen tolkning är att just blockpolitiken är problematisk. Man vill kunna rösta på de mindre partierna utan att för den sakens skulle stödja varken M eller S. Det är kanske FP eller MP som ligger närmast om hjärtat men det går bara inte i dagens politiska läge.
Den nedgång i ekonomin vi har sett de senaste åren påminner oss också om hur situationen såg ut i början av 90-talet när Ny demokrati tog sig in i riksdagen. Det slutade med buller och brak och jag hoppas på att det kommer att bli likadant för SD. Tyvärr tror jag inte det....
Någon kallade det här valet för ett normaliseringsval. Helt plötsligt domineras inte Sverige av ett stort parti utan av två jämn stora partier samt att vi har ett främlingsfientligt parti med i riksdagen. Som större delen av Europa helt enkelt. Men just den delen av normaliseringen vill jag inte vara en del av.
Ett bra sätt att motarbeta dessa vindar som sveper över Sverige är att säga ifrån så fort man hör uttalanden som går i den främlingsfientliga linjen. Vi kan också genomskåda SD:s olika mer eller mindre korkade uttalanden. Igår sa deras pressekreterare att övriga etablerade partier har härmat deras politik när reportern undrade hur de kunde ha politiska åsikter som sträcker sig från en det ena hållet till det andra.
All denna dumhet och ignorans måste bemötas och jag vill inte leva i ett land som normaliserats på detta sätt. Tillsammans, över block och partigränser, måste vi bemöta detta!

Inga kommentarer: