fredag 21 november 2008

Kristen förälder eller kristen + förälder

Härom kvällen när jag slösurfade runt lite på mina favvobloggar och forum hittade jag en blogg som heter livet som kristen förälder. Bloggen är länkad till en sida som heter just Kristen förälder. Det här fick mig att fundera. Jag är ju kristen, men ännu inte förälder. Kommer jag att bli kristen förälder eller kristen och förälder? Är det någon skillnad?? Jag brukar tänka människa först sedan kristen även om det i de flesta fall är tätt sammanknutet. Jag tänker också på mina kamrater som har barn. Några av dem är uttalat kristna (ska bli präster likt mig) medan andra inte har en uttalad tro. Jag ser inte någon skillnad mellan dem. De är fantastiska föräldrar allihopa som sätter sina små underverk först. Skulle de göra olika bara för att några av dem räknar sig som kristna? Jag kan se de små praktiska detaljerna som att en förälder som själv inte går i kyrkan kanske inte skulle komma på tanken att be med sitt barn eller gå i söndagsskola. Fast man vet aldrig, min mamma bad med mig när jag var liten.... Pojkvännen och jag har faktiskt pratat lite om det här, fast hittills mest på skoj eftersom det inte funnits behov för allvarligare diskussioner (nej det gör det inte nu heller.) och jag har gett mig på en punkt för att vinna på en annan. Våra eventuella barn kommer tyvärr att uppfostras i den gulsvarta andan och tillhöra det där huliganlaget där borta i väst men det var den kompromissen jag var tvungen att göra för att få föra in lite bra saker som bön och söndagsskola. Frågan är om han och jag kommer att vara olika som föräldrar för att jag är kristen och han inte är det eller för att vi är olika som personer? Jag tror nog faktiskt att det har mer med personlighet att göra än tro just där även om det kan påverka.... Men som sagt människa, eller förälder först, och sen kristen.

4 kommentarer:

Jon sa...

Vill först bara klargöra att jag inte har någonting emot kristendom, även om jag inte tror på det.

Däremot tycker jag inte att det är schysst att uppfostra ett barn till en religion. Utan det borde få vara ett eget fritt val då man är mogen att ta det beslutet.

Skillnaden som jag ser det är att en "kristen förälder" uppfostrar sitt barn att bli kristen, medan en "kristen och förälder" har sin tro för sig själv och låter barnet själv ta ställning då det är dags.

Anton sa...

Jag håller helt med Jon, man ska inte tvinga på barn en tro!

Emelie sa...

Du har fått en utmärkelse på min blogg... skynda dit och kika :)
KRam!

Cliff Hanger sa...

Hmmm... Nog för att jag förstår att kristendomen är viktig för dig. Men att byta bort de grönvita färgerna och förgifta ditt barn med solnaismen så där... inte säker på att det var ett bra byte...

Men det är jättekul att ni har kommit så långt i planeringen! :-)